Historie

En tidsrejse fra antikken til nutiden.

Gregorianisches Gesangsbuch

Den gregorianske koral er en enstemmig liturgisk sang på latin, som oprindeligt var uden akkompagnement. Den går tilbage til den tidlige kristendom. Som "Guds sungne ord" er den stadigvæk et vigtigt element i den romersk-katolske kirke og indgår i de religiøse ceremonier og ritualer.

Pave Gregor I. († 604), også kendt som Gregor den Store, gav sit navn til denne form for sang, som for det meste består af sungne salmevers. Han siges at have reorganiseret og standardiseret sangene i den katolske kirke i Rom.

Denne form for sang er stavelsesmæssigt komponeret (en stavelse pr. tone) og er kendetegnet ved sin enkle melodiske linje. I gudstjenesterne synges både de faste dele (ordinarium) og de bevægelige dele (proprium) i form af gregorianske koraler. Den tidlige flerstemmighed og den gregorianske sang er tæt forbundne. 

Begyndelsen og udviklingen af flerstemmighed i Vesten i slutningen af det 9. århundrede blev indtil det 15. århundrede inspireret af gregorianske melodier. Det var først i midten af det 19. århundrede, at de franske benediktinermunke begyndte at studere middelalderens koraler og dermed indledte en restaurering af den oprindelige gregorianske sang i kirken. Det gregorianske sangrepertoire omfatter omkring 30.000 overleverede håndskrevne stykker.

Antonello da Messina - Der heilige Gregor
Gregorianische Notation im Messbuch

Ensemblet Gregorian Grace er med sit turnéprogram Arte Chorale inspireret af denne kirkelige sangkunst, den såkaldte liturgiske koral.  

De uddannede sangere fascinerer publikum med deres opførelser af de typiske latinske bønner, som selv i de spændende nyfortolkninger bevarer deres forbindelse til antikkens oprindelige toner.

Koret, bestående af 9 medlemmer, formår at føre den gregorianske sang frem til vor tid med titler fra nutidens popkultur. I en umiskendelig stil, der går under huden - uden at overbelaste eller kommercialisere de originale versioner. 

Gregorian Grace begejstrer både ved korsang og ved solisternes krystalklare stemmer. Den ledsagende, næsten sfæriske instrumentation er et arrangement af komponisten Jedrzej Rochecki.

Mönch im Kloster-Bogengang

Header-billede: © Taddeo Crivelli - Saint Gregor_Getty Center-PublicDomain-WikimediaCommons
Gregorianisches Gesangsbuch: © AdobeStock#95375823
Der heilige Gregor: © Antonello da Messina - Public Domain via WikimediaCommons
Gregorianische Notation im Messbuch: © AdobeStock#42536758
Mönch im Kloster-Bogengang: © CCO Public Domain Maxpixel#2173524